Bästa klimatet i Europa

Perfekt Klimat

Nerja har det bästa klimatet i Europa

Grotta, Europabalkong och akvedukt i all ära, men Nerja-regionens klimat är ändå den bästa attraktionen. Europas trädgård är ett epitet som ofta används. Nerja är genuint, grönt, vackert, trivsamt och inte minst bördigt. Ofta buntar man ihop Solkustens alla regioner och tror att alla är ganska lika. Så är det förstås inte. Nerja har ett alldeles eget klimat med med en snitt-temperatur som ligger 2-3 grader över Malagas.

Det kanske bästa beviset på att Nerjaregionen har det bästa klimatet i Europa, är att det här växer gott om exotiska frukter. Frukter som inte kan växa någon annanstans i vare sig Spanien eller övriga Europa, och naturen är bördigare och grönare än på andra orter i Spanien.

En tre mil kuststräcka österut från Nerja mot Motril, har spanska turistminesteriet döpt till Costa Tropical, Tropiska kusten. Det är den enda tropiska kusten i Europa, där det också växer subtropiska frukter. Den rikliga tillgången på vatten och det subtropiska klimatet ger tillsammans regionen dessa goda förutsättningar. Staden var en gång arabernas "Narixa" vilket ungefär betyder klar källa.

I Nerja är det vanligt att man har t ex vindruvor, apelsiner, citroner, tomater, bananer, persikor, avokados etc. på sin egen tomtmark eller terrass. Har man svängrum kan man även plantera ett oliv- eller mandelträd.

Hemligheten bakom det hela heter Sierra Nevada, ett enormt bergmassiv mer än 3000 meter högt och med Europas näst högsta topp. Detta massiv, vars närmaste del heter Almijara-bergen, hindrar effektivt kalla nordvindar att komma ner i Nerja. Kallaste årstiden är klimatet ungefär som i maj i Sverige. Och var kan man på en och samma dag åka skidor i bergen och steka sig brun på sandstranden

Regionen är mycket attraktiv för vandrare och naturmänniskor. Den mycket populära AHN- föreningen i Nerja, som de flesta svenskar , som bor här, plus en del andra skandinaver tillhör, anordnar regelbundet vandringar och utflykter i området. Tilläggas kan att i Spanien liksom i Sverige, gäller allemansrätten, vilket inte gör naturupplevelsen sämre.

Mest välskötta staden i Spanien

Nerja är ursprungligen ett gammalt fiskeläge och det är näring som fortfarande bedrivs. Är man morgonpigg kan man gå ner till stranden vid t ex Burriana eller strax intill den välkända Europabalkongen. Här är det fart på såväl båtar som fiskare- och katter som gärna håller sig framme. Jordbruket och turismen betyder också väldigt mycket för spanjorernas försörjning.

Den gamla bebyggelsen i Nerja vårdas ömt, även om ett och annat hus rivs och ersätts. Den genuina stadskärnan har låg bebyggelse av gamla byhus, mindre gator och gränder och det är det man gärna vill kalla riktiga Nerja. Den vitkalkade bebyggelsen har den moriska arkitekturen bevarad. Och morerna eller araberna om man så vill , fanns ju i Spanien i nära 700 år, så mycket spanskt har har förvisso arabiskt ursprung. En anledning till att Nerja som har ca 21 000 invånare, lyckas bevara sin genuitet, är frånvaron av charterturism, som istället går västerut mot t ex Torremolinos och Marbella. Men det är också en rad klarsynta politiska beslut, som t ex att man inte får bygga hus högre än fyra våningar. Nerja har för övrigt fått pris av Spanska Turistminesteriet som den mest välskötta staden i Spanien… Och inte minst Burriana Beach, Nerjas populära och kilometerlånga playa med sju strandrestauranger, har lovordats av myndigheter och tidningar.

Den centrala samlings- och utsiktsplatsen är förstås Europa-balkongen, Balcon de Europa, som ligger längst ut på ett klippsprång mot havet. Här har man en vacker utsikt över kusten åt båda hållen och de vackra små badbukterna som är speciella för just Nerja. Europa-balkongen fick ursprungligen sitt namn av kung Alfonso XII år 1885. Utsiktsterassen har nyligen genomgått en renovering och fått nya plattor och nytt säkerhetsstängsel.

De upptäckte grottorna…

En av strandrestaurangerna som finns på Burriana Beach heter Ayo. Den startades , som går att läsa på annat ställe i det här numret, av en numera smått legendarisk Nerja-bo, som mest lystrar till just det namnet, Ayo och dennes dåvarande svenska hustru Karin Linell. De etablerade restaurangen 1973-74 och den har allt sedan dess varit en av Nerjas mest frekventerade, ett paella-ställe av bästa spanska märke.

När Ayo var sådär 16-17 år och försökte fånga fladdermöss tillsammans med några kompisar uppe i Maro, hände saker… Några av pojkarna kände hur det drog ur en spricka i en klippvägg. Ingen av dem ville dock sticka in nosen i detta okända utom just Ayo. Han blev således den första som tog sig in i denna nu så berömda droppstensgrotta. Året var 1959, t o m självaste generalen, Franco, gratulerade till den historiska upptäckten. Det var inte en grotta utan en hel serie grottor, bebodda för 20 000 år sedan och med 200 miljoner år gamla stalaktiter hängande från ovan. I dessa naturens förhistoriska katedraler, hålls nu årligen konserter och gudstjänster. Den mest uppmärksammade är dans och musikfestivalen i Juli varje år. Den större salen inrymmer mer en 600 sittplatser och en annan grotta är 132 meter i höjd.

Många utflyktsmål

Runtom Nerja finns många trevliga utflyktsmål. Ett är den pittoreska moriska byn Frigiliana, ca fem km. norr om Nerja rakt upp i bergsområdet. Här tycks tiden ha stått still. Från den högsta delen av byn, där det finns ett par restauranger, är det magnifik utsikt över berg och hav.

En annan trevlig bergsby är Cómpeta, som ligger på 900 meters höjd och består av mycket smala gränder med ett litet torg och en kyrka som "samlingsplats" för såväl bybor som besökande. Cómpeta ligger 1,7 mil från Nerja och en liten serpentinväg slingrar sig upp i bergen med fantastiska vyer.

Endast fem km. mot Malaga ligger Torrox, residensstad i regionen. Det är en mycket typisk spansk stad, väl värd ett besök.

Vill man göra en dagsutflykt är Granada , tio mil från Nerja , ett förträffligt utflyktsmål. Det är förstås främst Spaniens mest berömda byggnadsverk Alhambra som då är resans mål. Det är en en stad i miniatyr med helgedomar, palats, trädgårdar och fästningsanläggningar. Och härifrån är det bara ett par mil upp till Sierra Nevadas bergstoppar.

Men även om Sierra Nevada är en riktig höjdare, så är Nerja toppen!

Kan det bli bättre ?

Bild från stranden